一般財団法人 国際医学情報センター 信頼できる医学・薬学・医療情報を適切に提供することによって健康社会に貢献します。

一般財団法人 国際医学情報センター

IMICライブラリ IMIC Library

ホームIMICライブラリMMWR抄訳2014年(Vol.63)バイタルサイン:児童における果物と野菜の摂取 ― ・・・

MMWR抄訳

rss

2014/08/08Vol. 63 / No. 31

MMWR63(31):671-676
Vital Signs: Fruit and Vegetable Intake Among Children — United States, 2003–2010

バイタルサイン:児童における果物と野菜の摂取 ― アメリカ、2003~2010年

果物や野菜を食べることは、重要な栄養素の摂取、体重管理、重篤な疾患リスクの減少などに役立つ。アメリカ農務省の食事ガイドラインでは、果物はジュースよりはなるべく丸ごと摂取し、ジュースの場合は100%のものにするべきとしており、濃緑色・橙色・赤色の野菜(ブロッコリー、ホウレンソウ、ニンジン、カボチャ、トマト、赤トウガラシなど)および豆類を摂るよう推奨している。CDCは、2003~2010年のNational Health and Nutrition Examinations Surveysより、2~18歳の児童(計14,865名)における1日の果物と野菜の摂取量を1,000カロリーあたりのカップ当量(CEPC )に換算して調査した。1カップ当量は小さなリンゴ1個、アップルソース1カップ、100%ジュース1カップまたはベビーキャロット12個に相当し、Healthy People 2020 では、2020年の目標値として果物は0.9 CEPC (2001~2004年:0.5 CEPC)、野菜は1.1 CEPC(2001~2004年:0.8)としている。2003~2004年における児童の果物の摂取量は0.55 CEPCであり、年間0.015 CEPC(3%)増加し、2009~2010年は0.62 CEPCと有意に増加した。未加工の果物の摂取量は0.24 CEPCから0.40 CEPCと有意に増加したのに対し、フルーツジュースでは0.31 CEPCから0.22 CEPCへ減少した。果物全体では男児、6~11歳、世帯収入130%から349%未満、肥満児において有意に増加、また、未加工の果物の摂取は全ての社会人口統計学的グループにて増加していた。野菜の摂取量には大きな変化は認められず、2003~2004年:0.54 CEPC、2009~2010年:0.53 CEPCとほぼ横ばいであり、全期間中にてジャガイモが野菜摂取量の約30%を占め、主にフライドポテトやポテトチップスなど健康によくない食べ方で摂取していた。年齢別では2~5歳にて果物、12~18歳では野菜の摂取量が多く、男女別では女児にて野菜の摂取量が多く、また、メキシコ系アメリカ人は非ヒスパニック系に比べ野菜の摂取量が多かった。果物、野菜ともにHealthy People 2020の目標値に達しているのは2~5歳児の果物摂取量のみであり、摂取量および摂取方法を改善する必要性が示唆される。

References

  • US Department of Agriculture; US Department of Health and Human Services. Dietary guidelines for Americans, 2010. Washington, DC: U.S. Government Printing Office; 2012. Available at <http://www.health.gov/dietaryguidelines/2010.asp>.
  • National Cancer Institute. Usual dietary intakes: food intakes, US population, 2007–10. Available at <http://appliedresearch.cancer.gov/diet/usualintakes/pop/2007-10/#findings>.
  • Due P, Krolner R, Rasmussen M, et al. Pathways and mechanisms in adolescence contribute to adult health inequalities. Scand J Public Health 2011;39(6 Suppl):62–78.
  • Hazel ABH, Guenther PM, Rihane CI. Diet quality of children age 2–17 years as measured by the healthy eating index—2010. Alexandria, VA: US Department of Agriculture; 2013. Available at <http://www.cnpp.usda.gov/publications/nutritioninsights/insight52.pdf>.
  • American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition. The use and misuse of fruit juice in pediatrics. Pediatrics 2001;107:1210–3.
  • Blanchette L, Brug J. Determinants of fruit and vegetable consumption among 6–12-year-old children and effective interventions to increase consumption. J Hum Nutr Diet 2005;18:431–43.
  • US Department of Agriculture. Special Supplemental Nutrition Program for Women, Infants and Children (WIC): revisions in the WIC food packages—interim rule. Alexandria, VA: US Department of Agriculture, Food and Nutrition Service; 2007. Available at <http://www.fns.usda.gov/wic/regspublished/foodpackages-interimrule.htm>.
  • Whaley SE, Ritchie LD, Spector P, et al. Revised WIC food package improves diets of WIC families. J Nutr Educ Behav 2012;44:204–9.
  • US Department of Agriculture. Evaluation of the Fresh Fruit And Vegetable Program—summary 2013. Alexandria, VA: US Department of Agriculture, Food and Nutrition Service; 2013. Available at <http://www.fns.usda.gov/sites/default/files/FFVP_Summary.pdf>.
  • CDC. Competitive foods and beverages in U.S. schools: a state policy analysis. Atlanta, GA: US Department of Health and Human Services, CDC; 2012. Available at <http://www.cdc.gov/healthyyouth/nutrition/pdf/compfoodsbooklet.pdf>.
  • CDC. State indicator report on fruits and vegetables, 2009. Atlanta, GA: US Department of Health and Human Services, CDC; 2009. Available at <http://www.cdc.gov/nutrition/downloads/stateindicatorreport2009.pdf>.
  • CDC. Weight of the Nation early care and education policy review. Atlanta, GA: US Department of Health and Human Services, CDC; 2011. Available at <http://www.cdc.gov/obesity/downloads/early-care-and-education-policy-review-final_web508.pdf>.
  • Institute of Medicine. Accelerating progress in obesity prevention: solving the weight of the nation. Washington, DC: The National Academies Press, 2012. Available at <http://www.iom.edu/reports/2012/accelerating-progress-in-obesity-prevention.aspx>.
  • US Department of Health and Human Services. The Surgeon General’s vision for a healthy and fit nation. Washington, DC: US Department of Health and Human Services; 2010. Available at <http://www.surgeongeneral.gov/initiatives/healthy-fit-nation/obesityvision2010.pdf>.
  • US Department of Commerce, US Census Bureau. Who’s minding the kids? Child care arrangements: spring 2011. April 2013. Report no. P70-135. Available at <http://www.census.gov/prod/2013pubs/p70-135.pdf>.
  • National Center for Education Statistics. Digest of education statistics. Table 105.30. Enrollment in educational institutions, by level and control of institution: selected years, 1869–70 through fall 2023. Washington, DC: US Department of Education, Institute of Education Sciences; 2012. Available at <https://nces.ed.gov/programs/digest/d13/tables/dt13_105.30.asp>.
  • Cullen KW, Watson K, Zakeri I. Improvements in middle school student dietary intake after implementation of the Texas public school nutrition policy. Am J Public Health 2008;98:111.
  • Newman C. Fruit and vegetable consumption by school lunch participants implications for the success of new nutrition standards. Washington, DC: US Department of Agriculture; 2013. Available at <http://www.ers.usda.gov/publications/err-economic-research-report/err154.aspx>.
  • CDC. School health guidelines to promote healthy eating and physical activity. MMWR 2011;60(No. RR-5).
  • Institute of Medicine. Early childhood obesity prevention policies. Washington, DC: The National Academies Press, 2011. Available at <http://www.nap.edu/catalog.php?record_id=13124>.
  • Institute of Medicine. Child and Adult Care Food Program: aligning dietary guidance for all. Washington, DC: The National Academies Press, 2011. Available at <http://www.iom.edu/reports/2010/child-and-adult-care-food-program-aligning-dietary-guidance-for-all.aspx>.
  • American Academy of Pediatrics; American Public Health Association; National Resource Center for Health and Safety in Child Care and Early Education. Preventing childhood obesity in early care and education. Aurora, CO: National Resource Center for Health and Safety in Child Care and Early; 2012. Available at <http://cfoc.nrckids.org/standardview/spccol/preventing_childhood_obesity>.
  • Thompson FE, Byers T. Dietary assessment resource manual. J Nutr 1994;124:S2245–317.
  • Livingstone MBE, Robson PJ, Wallace JMW. Issues in dietary intake assessment of children and adolescents. Brit J Nutr 2004;92:S213–22.

ページトップへ

一般財団法人 国際医学情報センター

〒160-0016 
東京都新宿区信濃町35番地 信濃町煉瓦館
TEL:03-5361-7080 (総務課)

WEBからのお問い合わせ

財団や各種サービスについてのお問い合わせ、お見積もりのご依頼、
サービスへのお申し込みはこちらをご覧ください。

お問い合わせ